top of page
Etsi
Writer's pictureSaida Inoyatova

Vammaisten henkilöiden tilanne Tadzhikistanissa

Kun aloitimme yhteistyön Abiliksen kanssa noin 20 vuotta sitten Tadzhikistanissa, inkluusiosta ei puhuttu juuri lainkaan. Ihmisten yleinen tietoisuus vammaisuudesta ja inkluusiosta oli rajallinen, ja vammaisten henkilöiden, erityisesti vammaisten naisten, tiellä koulutukseen, työelämään ja sosiaalisiin palveluihin oli paljon esteitä.


Vuosien saatossa olemme kuitenkin Tadzhikistanissa nähneet ison muutoksen. Kiitos kuuluu Abiliksen kaltaisten organisaatioiden pitkäjänteiselle työlle ja paikallisten organisaatioiden ponnisteluille vammaisten henkilöiden oikeuksien edistämiseksi ja suojelemiseksi Tadzhikistanissa. Nykyään monet toimijat tunnustavat vammaisten henkilöiden inkluusion tärkeyden. Yhä useammin vammaiset lapset pääsevät kouluun. Vammaisilla naisilla on, vaikka he edelleen kohtaavat haasteita, enemmän mahdollisuuksia voimaantua, ja yhteiskunnan asenteet vammaisuutta kohtaan ovat kehittyneet vähitellen positiivisemmiksi.


Abiliksen työ on ollut ratkaisevan tärkeää vammaisten henkilöiden elämänlaadun parantamisessa. Säätiön tuen ansiosta on perustettu monia nuorten vammaisten henkilöiden ja vammaisten naisten järjestöjä eri puolelle Tadzhikistaniin.

Nämä organisaatiot edistävät aktiivisesti tasa-arvoisia oikeuksia ja mahdollisuuksia, rikkovat stereotypioita vammaisuudesta ja siitä, mihin vammaiset ihmiset pystyvät ja eivät pysty. Vammaisten naisten 'Ishtirok'-niminen järjestö oli yksi ensimmäisistä, joka aloitti toimintansa Abiliksen avustuksella. Nykyään toimin Abiliksen maakoordinaattorina Tadzhikistanissa tukien vammaisten henkilöiden järjestöjä niiden kapasiteetin rakentamisessa, erityisesti vammaisten naisten ja tyttöjen voimaantumisessa.


Tärkeä osa työtämme on vammaisten naisten kohtaaman väkivallan ja syrjinnän poistaminen. Edistämme vammaisten naisten oikeuksia ja tarjoamme tukea luodaksemme turvallisempaa ympäristöä, jossa naiset voivat elää vapaina väkivallasta ja syrjinnästä. Tavoitteenamme on varmistaa, että he voivat osallistua aktiivisesti yhteiskuntaan ja tiedostaa oman osaamisensa.


Elokuussa pidetyssä Helsinki seminaarissa meillä oli erinomainen tilaisuus vaihtaa kokemuksia, keskittyä yhteistyöhön, keskustella Abiliksen globaalista ohjelmasta ja sen toteuttamisesta, sekä osallistua tapaamisiin ja keskusteluihin säätiön hallituksen jäsenten, suomalaisten kehitystoimijoiden ja Abiliksen sidosryhmien kanssa. Vaikka arvostamme etäyhteyksiä, niin uskomme silti, että henkilökohtaiset tapaamiset ovat aina mielenkiintoisempia ja tehokkaampia kuin verkossa kokoontumiset. Kasvotusten tapahtuva yhteydenpito edistää syvällisempiä keskusteluja ja vahvistaa yhteistyötä.


Vaikka työtä on vielä jäljellä, olemme ylpeitä tähänastisista saavutuksistamme. Abilis-säätiö on ollut keskeinen kumppani näiden edistysaskeleiden tukemisessa, auttaen luomaan Tadzhikistaniin inklusiivisempaa yhteiskuntaa, jossa jokainen voi osallistua ja vaikuttaa.



Saida Inoyatova  

Abilis-säätiön Tadzhikistanin maakoordinaattori


 



29 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page