top of page
Etsi

Ensimmäinen vuoteni Abiliksen toiminnanjohtajana

Hei kaikille! Olen Riina Paasio ja aloitin Abilis-säätiön toiminnanjohtajana viime vuoden syyskuussa. Hyppäsin kovin liikkuvaan junaan, kuten voi päätellä siitä, että ehdin kirjoittaa ensimmäisen blogitekstini vasta tässä vaiheessa eli kesäloman päätteeksi. Alku on siis ollut hektinen ja täynnä uuden opettelua. Vaikka kiirettä on riittänyt, olen saanut hyvin lämpimän vastaanoton, niin koko globaalin henkilökunnan, hallituksen kuin yhteistyökumppanienkin taholta ja paljon tukea uudessa roolissani. Olen tästä hyvin kiitollinen ja tuki on tullut tarpeeseen. Jo tämän lyhyen ajan kuluessa olen oppinut valtavasti ja toivon, että olen voinut tuoda myös omia kokemuksiani ja oppiani Abilikselle. 


Omasta työhistoriastani voisin kertoa hauskan yhteensattuman: Abilis oli asiakkaanamme ensimmäisessä valmistumiseni jälkeisessä työpaikassani, ja tapasin silloisen toiminnanjohtajan, Taija Heinosen, muutamia kertoja. Tapaamiset jäivät mieleeni ja ihailin Abilista. Jos joku olisi kertonut minulle silloin yli 20 vuotta sitten, että tulen toimimaan Abiliksen toiminnanjohtajana, en olisi koskaan uskonut! 


Olen siis nyt unelmahommassani, vaikka tiedostan, että tässä työssä ja tällä kentällä haasteita riittää. Abilis on hyvin globaali toimija ja tämän laajuus on ehkä eniten yllättänyt minut, vaikka toki tiesin asiasta jotain etukäteen. Abiliksen globaalissa tiimissä on valtavasti osaamista, kokemusta ja asiantuntemusta. Oloni on hyvin nöyrä ja ylpeä tämän tiimin johdossa! 

Mutta nyt Abiliksen kuulumisiin. Olemme ohittaneet nykyisen nelivuotisen ohjelmakauden puolivälin. Muuttuvassa maailmassa yllätyksiä on tietenkin tullut eteen. Haasteina ovat muun muassa tiukentunut toimintaympäristö joissakin ohjelmamaissamme sekä inflaation vaikutus, joka tuottaa joissakin tapauksissa vaikeuksia projektien ja maaohjelmien läpiviemiselle budjettien mukaisesti. Vaikka mainitsin ensin haasteet, positiivisia asioita on hyvin paljon enemmän. Meillä on ennätysmäärä projekteja meneillään ja hakemuksia tulee paljon. Joissakin maissa enemmän kuin niitä ehditään käsitellä. Abiliksen työlle on valtavasti tarvetta. 


Olen tähän mennessä päässyt paikan päälle tutustumaan kahteen ohjelmamaahamme, Tansaniaan ja Malawiin. Malawi on toiseksi uusin ohjelmamaamme ja alkuvaikeuksien, kuten kumppanijärjestön löytymisen, jälkeen työ on alkanut viime vuoden lopulla. Paikallinen, uusi maakoordinaattori on aloittanut toimessaan viime vuoden syksynä ja saanut koulutusta työhönsä. Tarve työllemme Malawissa vaikuttaa olevan valtava. Vierailuni aikana huomasin, että maakoordinaattorin puhelin soi jatkuvasti, kun vammaisryhmät ovat saaneet kuulla Abiliksesta ja haluavat lisätietoa hakumenettelystä. Sama puhelimen pirinä toistui Tansaniassa, joten se taitaa kertoa työmme tarpeellisuudesta. Abilis on Tansaniassa hyvin verkostoitunut ja saanut toimintavuosiensa aikana kasvatettua paljon vammaisten ihmisten kapasiteettia. Työtä kuitenkin vielä riittää Tansanian kokoisessa maassa. 


Kaikkein tuorein ohjelmamaamme on Ukraina, alkaen tämän vuoden alusta. Ukrainassa olemme toimineet aiemminkin, mutta nyt maa on nostettu varsinaiseksi ohjelmamaaksemme. Kun kyse on sotatilassa olevasta maasta, vammaisten ihmisten oikeudet ja tarpeet ovat jääneet sotatoimien sekä niiden rahoittamisen vuoksi syrjään. Tarpeet ovat kuitenkin kasvaneet, esimerkiksi terapian ja katastrofivalmiuden osalta. 


Kesäkuussa osallistuin YK:n vammaissopimuksen osapuolikokoukseen eli lyhyesti sanottuna COSP:iin. Tämän vuoden kokouksessa keskityttiin YK:n vammaissopimuksen artiklaan 11. Saimme erinomaisesti näkyvyyttä, erityisesti kokouksessa Abiliksen puheenjohtajan Amu Urhosen vetämässä oheistapahtumassa. Järjestimme myös yhteisen vastaanoton yhdessä Suomen pysyvän YK-edustuston kanssa 


Nyt lomien jälkeen meillä on kovin odotettu tapahtuma edessämme: kaikkien ohjelmamaittemme henkilöstöä kokoontuu Helsinkiin seminaariin tapaamaan toisiaan, oppimaan uutta ja kehittämään toimintaamme. Tästä tulee meille kaikille varmasti työvuoden kohokohta. Itse odotan tätä valtavasti ja pystyn jo aistimaan kaiken sen ilon ja kollegiaalisen tuen, jota seminaarissa tulemme kokemaan. 

Loppuun haluan vielä todeta, että Abilis tekee valtavan hienoa työtä ja poikkeuksellisella tavalla. Tavoitteenani toiminnanjohtajana on vahvistaa tätä työtä ja luoda sille onnistumisen edellytykset! 

 




Riina Paasio


Abilis-säätiön toiminnanjohtaja


 



69 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page